Grepy a pomeranče v koláči? Ano! Překvapí Vás svou jedinečnou chutí a netradičním spojením listového těsta, čokolády a lehké náplně.
Na 1 koláč budete potřebovat:
- 2 balení hotového listového těsta
- 115 g rozpuštěné hořké čokolády
- 1 lehce ušlehaný žloutek na potření
- 340 g mascarpone
- 110 g sýru žervé
- 4 lžíce cukru krupice
- 2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
- 3 pomeranče nebo grepy (lze namíchat)
- 50 g nasucho opražených mandlových lupínků
- 225 g javorového sirupu
Jeden plát těsta ponechte jako obdélník, druhý vykrojte do tvaru kola. Ten upravený položte na plech vyložený pečícím papírem a celé kolo propíchejte vidličkou. Na pomoučněné pracovní ploše rozkrojte obdélníkový plát podélně na tři pruhy. Dva z nich potřete rozpuštěnou čokoládou Položte je na sebe, nahoru přidejte pruh bez čokolády.
Podélně je rozkrojte na 6 proužků a opatrně je stočte do spirály. Takto vzniklý okraj těsta přilepte ke kulaté placce pomocí rozšlehaného žloutku. Vložte i s plechem do lednice na čtvrt hodiny. Mezitím si připravte krém promícháním mascarpone, žervé, cukru a pomerančové kůry.
Krémem potřete těsto a povrch ozdobte plátky oloupaných a na tenké plátky nakrájených citrusů. Pečte při teplotě 190ºC asi 30 až 40 minut. Po upečení posypte nasucho opraženými mandlovými lupínky a pokapejte javorovým sirupem. Podávejte ještě teplé.