Někdo by na jídla ve školní jídelně nejraději zapomněl, jiný při vzpomínkách propadá nostalgii. Vraťte se do dětství a připomeňte si klasické a výtečné jídlo, které nám paní kuchařky připravovaly.
K přípravě tohoto jednoduchého a neskonale dobrého receptu stačí v podstatě jen hrnek rýže a libovolné ovoce, které máte zrovna po ruce.
Pro 4 osoby budete potřebovat:
- hrnek rýže
- 700 ml mléka
- 100 g másla
- 2 lžíce cukru
- sáček vanilkového cukru
- 3 vejce
- ½ – ¾ kg čerstvého nebo kompotovaného ovoce
- moučkový cukr se skořicí na posypání
Rýži propláchněte studenou a horkou vodou, nasypte do horkého mléka se špetkou soli a vařte za častého míchání asi půl hodiny. Mírně rozvařenou kaši odstavte a nechte částečně vychladnout. Změklé máslo vyšlehejte s cukrem a žloutky.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte tuhý sníh a nakonec do něj zašlehejte sáček vanilkového cukru. Vznikne sníh lesklý a hutný. Žloutkovou i bílkovou hmotu opatrně vmíchejte do rýžové kaše.
Pekáček nebo zapékací mísu vymažte máslem, vložte polovinu rýžové kaše, bohatě ozdobte ovocem (například meruňkami, švestkami nebo jablky) a přikryjte druhou polovinou rýžové kaše.
Pečte při teplotě 180ºC dozlatova a před podáváním posypte směsí moučkového cukru se skořicí.